Zeekajakken in de North Atlantic

Cliffjumpen, canyoneering, snorkelen, duiken, klimmen, zeekajakken, hiken... naast vogelaars komen ook avonturiers behoorlijk aan hun trekken op de Faeroër eilanden. Ideaal voor wie wat actie wil tussen de rustige uitwaaidagen. The perfect playground!

Woeste wilde waterding

De Faröer eilanden liggen pal in de wispelturige Noord-Atlantische oceaan. Bij kalme zee snijd je met je kajak doorheen een perfecte waterspiegel, maar op zijn hoogtepunt bereikt de windkracht tot 11 knopen wat gevaarlijke zeeën en monstergolven veroorzaakt bij de ingangen van de fjorden.

De getijdestromingen tussen en tegen de eilanden zijn verraderlijk sterk en het water is er in de zomer amper 11 graden warm. Een dikke drysuit en wollen muts zijn dus geen overbodige luxe.

Little red riding hood

De knalrode pakken en kajaks contrasteren schitterend tegen het groen van de kliffen en de zwartgeblakerde basaltrotsen. De scherpe snuit van onze kajak snijdt zich een weg door de oceaan. De 55 miljoen jaar oude Jurrasic World oogt nog indrukwekkender vanop het water, terwijl je traag voortkabbelt en de de zilte wind langs je wangen schuurt.

Onze trip start in Hósvík, aan de oostkust van Streymoy. We peddelen langs Við Áir, één van de laatste drie whaling stations ter wereld. Meteen ook dé omstreden plek waar de veelbesproken jachtpartijen plaatsvinden. En waar de baai rood kleurt wanneer honderden grienden worden bijeengedreven en gedood tijdens de zogenaamde 'grindadráp' of walvisslacht.

Het ziet er gruwelijk uit, maar de meningen blijven verdeeld. De groeiende populatie van de diersoort en de efficiëntere manier van doden worden ingeroepen als verzachtende omstandigheden. De jacht was ooit een kwestie van leven of dood voor de gezinnen op de afgelegen eilanden, maar blijft ook vandaag nog overeind als traditie - ondanks luid protest van dierenactivisten.

De eilanders noemen de aantijgingen hypocriet en menen dat deze dieren, in tegenstelling tot onze varkens, runderen en kippen tot aan de slacht een vrij leven leiden.

Je kan je kajak vanuit verschillende vertrekpunten te water laten. Kies voor een rustige baai of haven en peddel langs de Boðanes kust naar Torshavn, Vágsbotn, Bursatanga of Sandagerð.

Maar je kan ook vertrekken vanuit Funningsfjørður, Klaksvík, Kalsoy, Sandoy of het zuidelijke Suðuroy. Je kan je trip op voorhand boeken via de lokale adventure websites, maar vooral het weer zal bepalen of en waar je best uitvaart.

Waar je ook terechtkomt, het uitzicht blijft hoe dan ook adembenemend. Je vaart door grotten, langsheen metershoge kliffen en met een beetje geluk strand je op een verborgen stukje wild beach.

Heb je zelf nog geen kajakervaring? Contacteer Eydun van North Atlantic Experience. Hij zal je van alle benodigdheden voorzien. Als je zelf niets meeneemt, betaal je 100 euro voor drie uur waterpret - inclusief drysuit, peddel, kajak, gids, zeemzoete koffie en muntkoekje ;-) Vertrekken kan pas als je met minstens drie kajakkers bent.

Hij gidst je niet enkel door de baai, maar kan je ook broodnodig advies geven over de actuele weersomstandigheden, wind, golven en het getij. Want het temperamentvolle weer kan snel roet in het eten gooien en verrast je sneller dan je denkt. Better safe than sorry!

Meer info vind je onder Adventure Sports op Visit Faroe Island.

Lees ook: