Puffins spotten op Mykines

Mykines is het meest westelijke en tot de verbeelding sprekende eiland van de groep. Meteen ook de uitverkoren plek waar grote zeevogelkolonies in de zomermaanden komen broeden. De steile kliffen vormen een veilige plek voor miljoenen vogels die hier permanent leven of op doortocht zijn. Van de 305 soorten zijn de stormvogel en de puffin - of papegaaiduiker- de meest iconische.

De onbereikbaarheid van het eiland komt de magie ervan alleen maar ten goede. Met een beetje geluk trakteert een rustige zee je 45 minuten op een blauwzeegroen schouwspel. Evengoed treedt de mist in en zet de wind op en zit je er drie dagen vast. Tussen droom en daad staan hier hoogstens een paar Beaufort. Op de Faeröer bepaalt de natuur de sluitertijd van de schoonste en doodgewoonste dagen.

De meeste mensen kiezen ervoor om meerdere dagen op Mykines te verblijven. Dat kan in één van de vijf kamers van het enige hotel of sinds kort ook met je eigen tentje op de 'camping'. En dat niet alleen omdat de weg heen en terug zo'n opgave is, maar bovenal omdat er zelfs op zo'n klein eilandje te veel te zien is voor één dagtrip. Het stenen bos in de vallei Korkadalur en de uitschieter van 560 meter Knúkur zijn bijvoorbeeld al meer dan de moeite waard.

Toch is het het kleine vuurtoreneilandje Mykineshólmur dat mij de komende weken niet meer zal loslaten. Dit kleine eiland is dé broedplek van de grootste kolonie papegaaiduikers ter wereld.

Miljoenen puffins vliegen er tijdens de zomermaanden af en aan om hun nesten uit te graven in de kliffen, eieren uit te broeden en een 40tal dagen later samen met hun jongen opnieuw met de noorderzon te verdwijnen. That sound. That view. Een dagje National Geographic in HD. Ze ogen zo komisch en triest tegelijk, met hun felgekleurde snavels en fotogenieke vis-in-de-bek.

Klein detail: Je bereikt Mykineshólmur via een de voetbrug over de 35 meter diepe kloof, waarop je je Indiana Jones en Melanie uit Hitchcocks' The Birds waant.

Even praktisch

Als dit eiland op je wishlist staat, boek je je ferry ticket naar Mykines best één à twee maanden op voorhand. Er zijn weinig toeristen, maar er varen dus ook erg weinig ferry's uit.

Koop geen dure dagtochten of begeleide trips, maar boek je ferryticket en hiking fee apart. Met deze toelage steun je het lokale natuurbehoud. Je moet dit bewijsje even tonen als je het kleine dorpje wil verlaten om te hiken.

Toch te laat? Hou de website dan in de gaten voor extra last-minute trips!

Lees ook: