Avonturieren op de Færøer

De North Atlantic, mistige bergflanken en dorpjes met één tot drie inwoners. De Færøer is één van die weinige bestemmingen waar een toerist zich nog heel even ontdekkingsreiziger waant. Een plek zonder pretentie, verkeerslichten noch souvenirshops. Waar de huisdeur zelden op slot gaat, en de natuur zijn vrije gang.

61.8926°N, 6.9118°W

De Færøer Eilanden bestaan uit 18 eilanden, die zich uitspreiden in een gelijkbenige driehoek tussen Noorwegen, Schotland en IJsland. Een 55 miljoen jaar oude Jurassic World, midden in de Noord-Atlantische Oceaan. Een eilandengroep met twee gezichten en een wisselend temperament. 

Naar het westen biedt het land kaarsrecht weerstand tegen storm en golven. Naar het oosten toe lonken de eilanden met diepe fjorden en groener gras naar het Europese vasteland.

De inwoners ogen nors, maar zijn warmhartig en even vindingrijk als eigenzinnig. Officieel maken ze nog deel uit van Denemarken, maar ze hebben een eigen parlement, taal en willetje. Zo dwongen ze hun eigen Google Sheep View af met behulp van dashcams op kano's, boten en hun meer dan 80.000 vrij rondzwervende schapen, nadat Google weigerde hen van een eigen streetview te voorzien. Gotta love it...

50 shades of greys & greens

De naam Faeröer staat niet voor niets voor Schapeneilanden - Deens: får betekent schaap; øer eilanden. De wolligaards zwerven er van oost tot west vrij rond. Met 80.000 zijn ze. Of ruim 20.000 meer dan het aantal inwoners op de hele eilandengroep. Naast groene daken waarop schapen grazen, vind je er ook trollen (op Trøllanes) en zeehondenvrouwen (op Mikladalur). Net zoals de IJslanders zitten de inwoners niet verlegen om een straf verhaal.

Eilandhoppen is er eenvoudig. Je hopt van de oostelijke naar de westelijke eilanden met kleine ferry’s, via smalle tunnels met uitsparingen voor tegenliggers of een helikoptervlucht, die er ongeveer evenveel kost als onze gemiddelde taxirit. Je betaalt een kleine 30 euro voor een vlucht van een dik uur. Meteen ook de enige activiteit die 'goedkoop' aanvoelt.

Wees goed voorbereid als je rekent op de ferry. Informatieborden lijken even mysterieus te verschijnen en verdwijnen als de lokale trollen, en ook de wacht- of oversteektijden lijken ritueel geheim worden gehouden. Als de wind en mist landinwaarts trekt, kan je wel eens veel langer op het eiland vastzitten dan verwacht.

Zwerversliefde

Stille natuurwandel of actieve expeditie? The choice is yours.

Lees ook: