Winterweekend à l'Ardennaise

50 km verdwalen in de Walen. Met de bubbelvriend in een cabane. Gele rugzakstappers, beverburchten, wilde zwijnen, ijsvogels en de baard van Koning Winter gespot. Lang weekend a l' Ardennaise.

Al stond de afvaart van de Ourthe tussen Nisramont en Maboge oorspronkelijk op de planning... Wanneer het water te laag staat om te packraften, is het alvast wél ideaal wandelweer. De laaggelegen paden liggen er droog en begaanbaar bij en geven een nog ruigere aanblik in winteromstandigheden. Whatever the weather: in de Ardennen is er geen reden om niet naar buiten te trekken!

HIDE OUT

We slapen in een houten cabane in afgelegen vallei tussen twee Ardeense dorpjes in. Er is geen gsm-bereik, en we worden aangemaand spaarzaam om te springen met de elektriciteit. Gravelpaadjes slingeren heuvel op en af. De perfecte terugtrekplek in lockdowntijden.

WINTERWANDEL

Onze cabane ligt vlakbij Tavigny, en dus bij het Natuurpark van de Twee Ourthe. Het beschermde gebied van maar liefst 76.000 hectare strekt zich uit over de gemeentes Bertogne, Gouvy, Houffalize, La Roche-en-Ardenne, Sainte-Ode en Tenneville. In het noordoosten van de provincie Luxemburg, langs de grens met het Groothertogdom. Het is één groot wandelparadijs, doorspekt met trails die nog wild aanvoelen. Wie graag wandelt: hier moet je zijn.

TRAILTIP 1: De Nar van Nisramont

Vertrekpunt: stuwdam
Afstand: 9 of 13km
Duur: 2 tot 3u

We verkennen het gebied rond het meer van Nisramont . De meerwandeling 'Les Deux Ourthes' start op de stuwdam van Nisramont, die op zich al een bezoekje waard is. Stevige schoenen en een beetje proviand zijn aangeraden, want de trail slingert omhoog en omlaag én onderweg kom je geen stopplaatsen tegen. De groene route (9km) is de kortste, de blauwe (13km) neemt je mee langs het volledige meer.

We vertrekken vroeg op pad, en kruisen mens noch kat. Beide routes zijn mooi onderhouden en bewegwijzerd. Echt fout lopen kan je trouwens niet, als je de hoofdrivier en beide 'zijrivieren' telkens links van blijft houden én je in gedachten een mannetje tekent.

Want wist je dat ons land niet één maar twee Ourthes telt, die samenvloeien ten zuiden van Nisramont? Met een beetje verbeelding vorm je zo een mannetje met puntschoenen en -muts. Ik doop hem de 'Nar van Nisramont'... Funny guy!

Hoezo, twee Ourthes? Wel, je hebt de oostelijke Ourthe - l’Ourthe orientale - die in het gelijknamige dorpje Ourthe ontspringt, Gouvy en het platteland doorkruist en in in de richting van Houffalize loopt. En er is de westelijke Ourthe - l’Ourthe occidentale -die ontspringt bij Libramont en zich aansluit bij zijn zus nét voor de stuwdam.

SCANDINAVIE, MUCH

Op de trail dalen we door het beuken- en dennenbos op en af naar de Ourthe. We steken het water over en hoppen heen en terug de eilandjes. Elke klim wordt beloond met een uitzichtpunt. Nu eens schiet ons een reiger, dan weer een eenzame kajakker voorbij. Verder is het heerlijk stil.

Hier en daar volgen een paar steilere stukken, die ons bij modderige omstandigheden op handen en voeten, of met de poepslee naar beneden doen glibberen. Dirt bag life!

PASTA A L' ARDENNAISE

Zowat halfweg de route krijg je een mooi zicht op de samenvloeiing. De ideale plek voor een koffie- en pastapauze with a view, vinden wij. Even sprokkelen, legaal vuur stoken, de Biolite activeren en noodlen maar. Een culinaire prijs zullen we er niet mee winnen, maar smaken doet het daarboven des te meer.

REIGERS, PADDO'S EN IJSHAAR

Onderweg vinden we naast de typische reiger en herfstpaddenstoel ook tientallen plukken 'ijshaar' langsheen de trail. Een vondst die ons als enthousiaste padvinders van tak tot tak doet springen. Want ijshaar is een zeldzaam natuurlijk verschijnsel. De haarachtige, wollige ijsstructuur die ontstaat op dood en nat kernhout. Het lijkt op en voelt als een plukje suikerspin!

Ijshaar kan alleen groeien bij een temperatuur net onder het vriespunt en een hoge luchtvochtigheid. Also known as: de baard van Koning Winter - of het okselhaar van de IceQueen, misschien? De schimmels die zich in het hout bevinden zijn verantwoordelijk voor dit schouwspel.

AAN DE OEVERS VAN DE TIJD

Bij winterse omstandigheden hangt de zon laag door de bomen en sluiert de mist boven het water. Van dennebos tot korstmos. De moerassige oevers doen bijna Schots of Noors aan. Het stilstaande water aan de dam met vistrap maakt het herfstige plaatje compleet. Na drie uur wandeltijd maken we de lus rond. Kort, maar intens: het ideaal parcours voor een korte herfstdag.

TRAILTIP 2: Le Hérou n de wilde vallei van de Ourthe

Vertrekpunt: verlaten hotel Belvedère, met uitkijkpunt over de 6 bochten van de Ourthe
Afstand: 15km
Duur: 3 tot 4u

Klaar voor vertrek, voor dag en dauw. Zo'n 15 km pittig klauteren, klimmen en dalen. Een vijftal uur de onbewoonde wereld in. Vertrek net na zonsopkomst, en je komt zelfs op deze populaire trail zo goed als niemand tegen. Dit is trouwens ook het startpunt voor wandelpad nr 6, passage van de GR57 en de Escapardenne Eisleck Trail!

De Beverburchten, braspartijen van wilde zwijnen, paddenstoelen met vleugels, ijsvogels, een zwarte ooievaar en net-geen-Pocahontas gespot. Hier gedijt de natuur nog tomeloos, langsheen de smalle bedding van de Ourthe. Op het smalle schiereilandje is de natuur altijd baas, en het beestenbos soms boos (sporen van braspartijen van wilde zwijnen, check). Hier kun je je in een vingerknip ver weg voelen.

DOWNHILL DELUXE

Al bij de start van de wandeling moeten we direct wat hoogtemeters winnen! Een heerlijke opwarming, na zo'n vriesnacht, met een (50tal meter omlaag) afdaling van de Hérou - de rotswand van 1400m lang die bijna verticaal omhoog loopt langs de Ourthe in Nadrin. Even bungelen aan wat erfgoed én we zijn meteen goed wakker.

Een kettingske hier, een touwke daar... Bij lage waterstand is de trail het beste toegankelijk. Bij hoge waterstand lopen de lage paadjes onder water. Al komen sommige rotspartijen zo natuurlijk net iets hogerop te liggen... Glibberen, much! Le Hérou komt op het lijstje van mooiste wandelingen in het land.

LADADVENTURES

Op de terugweg kan ik het niet laten, en schiet ik hier en daar een gravelpaadje in. We crossen door de bossen en over het grind. Mijn oude Lada Nivaatje schuddebuikt mee van plezier. Huiswaarts!


Meer van dat!

Wie nog meer inspiratie in de streek of het natuurpark zoekt, kan uit via RouteYou en Komoot uit één van de 10 mooiste wandelingen kiezen. Happy hike!

Lees ook: