Kerstmos op de Ourthe

De packraft van stal 🌊🌲❄️


Zesentwintig december is dé verloren dag tussen kerst en nieuw. Of gewonnen... 't is maar hoe je 'm invult. Om de feestmix van kroketten, buffetten en politieke pamfletten beter te verteren, doopten travel buddy Katrien en ik tweede kerst traditiegewijs om tot officieuze 'buitenspeeldag'.
Let's get the heck out of here... Whatever the weather!

Dit jaar haalden we de packraft van stal en trokken we naar de Ourthe voor een kortstondig avontuur van 12 uur. Bootje en peddels op zak, nog snel even het ijs van de ramen krabben... en wegwezen. Bestemming dicht bij huis: de Ardennen.

Om 2018 even avontuurlijk af te sluiten als het begon, gleden we met de waterslee van Nisramont tot Maboge

Dat is een kleine 15 kilometer sjeezen bij -5 graden, tussen ijstaartbossen en niemandsland. Met een extra paar sokken, drysuit en thermisch ondergoed hou je daar onderweg hooguit een rode Rudolphneus aan over. This is the season, after all. Toch wil je bij zo'n vriesweer toch liever geen nat pak. Focus focus focus, dus! 

Een za-li-ge tweede kerst, weg van de wereld. De smartphone buiten bereik. Stroomafwaarts dobberend met een debiet van 32m3/s. Alle impulsen worden tot de essentie herleid. Zo'n leeg hoofd is een luxe tijdens weken als deze. 


Onze lift dropt ons in Nisramont, vlak na de dam van het stuwmeer waarin de oost- en westtak van de Ourthe samenkomen. Er zit flink wat stroming op het water. De rivier is nu dubbel zo breed, het debiet dubbel zo groot. De golven beuken op de pijlers van de brug, net naast onze geïmproviseerde vertrekplek. Toch willen we het er kost wat kost op wagen. We zijn hier nu toch. Het debiet is perfect en de vrieskou houdt de meeste mensen voorlopig nog binnen. 

's Winters vraagt de voorbereiding iets meer tijd. De laagjes die we boven elkaar aantrekken maken het verschil eenmaal je 'stil' zit, maar maken het vertrek ook iets knulliger. Maar eenmaal op het water blijkt het meteen de moeite waard. De komende uren zijn we zo goed als alleen. In de schaduwzones zijn de bossen nog helemaal bevroren. Een wave train en een eddy hier, een versnellinkje daar. Grijnzen en genieten!

Xmas on the rocks


Afsluiten doen we in Maboge, met een testtheetje op de nieuwe Biolite: het outdoor gadget waarmee je zelfs met slechts enkele natte takjes - en dus zonder gas - een vuurtje maakt. Met de opgewekte energie kan je koken... en elektrische apparaten opladen. Erg milieuvriendelijk dus! 

Het vuurtje is vrij zwaar (1 kg) en aan de grote kant, maar een (battery) lifesaver bij nat weer. Een grog klinkt als even verleidelijk als de poepverwarming die ons tijdens de terugrit te wachten staat. Santé, op een avontuurlijk 2019!

Lees ook: