Herfstschatten jagen in het Kluisbos

Knisperende blaadjes, bospaadjes, paddenstoelen, natte voeten, wollen frakskes, hete chocolademelk (met rum)... Metekind & ik verklaarden mijn favoriete seizoen  officieel geopend met een kampeerweekendje in het Kluisbos in de Vlaamse Ardennen. 😍🍂🍁🍄

Meteen ook een ideaal voorproefje voor de Week van het Bos, die dit jaar plaatsvindt van 14 tot en met 21 oktober. Onder de welluidende slogan 'ravot je rot' krijgt jong en oud goesting om de natuur in te trekken. Disclaimer: eens 'gewoon' den bos of den buiten in trekken, is vaak buitengewoon plezant. 🎒💃

Grenzen verkennen

We trekken naar het Kluisbos, waar ik als kind uren in de bomen en het openluchtzwembad hing. Het domein van 300 hectare prijkt op de top van de Kluisberg (141m) en ligt pal op de taalgrens. Twee derde van het gebied ligt in Kluisbergen, een derde in het Waalse Mont-de-l'Enclus in het Pays des Collines. De taalgrens loopt dwars door het statige beukenbos. Allez, en route!

#whatevertheweather

Een microavontuur is snel gesmeed. Men neme een vrij weekend, kleine avonturier, dagrugzakje, verrekijker, regenlaarsjes, plattegrond en een vrij te verkennen lapje bos. Het Kluisbos is de ideale terugtrekplek dicht bij huis. 

Op Wandelwalhalla en Natuur & bos kan je verschillende kaarten en routes downloaden van de omgeving. Not all those who wander are lost... maar je weet maar nooit.

Weer of geen weer, we startten onze bostrip langs de ruitersroute en knoopten zelf enkele van de bewegwijzerde routes aan elkaar, langsheen de talrijke paadjes die je van de voormalige 'rechtbank' De Vierschaar tot het kunstenaarsdorp Kwaremont leiden. 

De herfst liet zich meteen van z'n meest weemoedige kant zien. Onder het dichte bladerdak van de beuken viel er van de felle regen echter weinig te merken. Het ritmisch gedruppel maakte de wandeling des te gezelliger en het vooruitzicht op een hete chocolademelk des te aanlokkelijker.

Herfschattenjacht

Zelfs wanneer het regent valt er in een bos altijd wat te beleven. Tijdens onze wandeling werd er lustig gezocht naar de volgende wegwijzer en passeerden de volledige Olympische bosspelen de revue. Van kastanjes rapen, beukennootjes kraken, op herfstschatten jagen, de kaart ondersteboven lezen, over survivalbruggen sjeezen tot een stevig potje Bosketbal... Mijn kleine compagnon genoot mateloos en was nu eens stil, dan weer uitbundig. Ook hij beleefde alle seizoenen in één dag! 

We maakten wilde kastanjetten en pronkten als voldane piraten met broek- en binnenzakken vol beukennootjes. Maar je vindt hier ook essen, berken, zomereiken en nog enkele andere soorten. Op het topje van de berg vind je wat zandgrond, en dus ook enkele dennen en lorken.

Brownie BosBaar

Na een wandeling van 7 kilometer, sluiten we af met verse poffertjes van 't vuur en een Kwaremont in de Bosbaar. Een gezellige pop-up bar in het midden van het bos, die in de (na)zomer elk weekend en bij mooi weer de hekjes opent. 

Op het menu staan heel wat lokale biertjes, alternatieven op natuurlijke basis en een uitgebreide keuze aan cocktail. Ook de brownie schijnt een aanrader te zijn 😉Achter de schermen wordt de Vierschaar intussen omgetoverd tot een gloednieuwe herberg en B&B met themakamers. Wij popelen alvast om die te komen ontdekken!

In afwachting organiseren gastheer Stijn en gastvrouw Sylvie ook begeleide thema- en seizoenswandelingen in en rond het bos. Paddenstoelentripje, anyone? 😄🍄

Cabin in the woods

Met 15.000 stappen in de benen en nog meer van dat in 't verschiet, sloegen we ons basecamp voor de nacht op in één van de vier trekkershutten van camping Panorama. Een basic, klein hutje met hoge gezelligheidsfactor. De trekkershutjes liggen dan wel niet midden in het bos, maar lonken wel aan de rand ervan. Het perfecte schuiloord tijdens regenachtige dagen. 

Ravot je rot

Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan... Je hoeft geen kind te zijn om je in te leven in het thema van de Week van het Bos: ravotten! Na een snelle pitstop bij warme Bakker Wim, trekken we er al vroeg op uit. Lang leve de Peter Pandemie! 

Het Kluisbos heeft 3 speelzones van elk 2,5 hectare. Een speelzone is een afgebakend stukje bos, waar je de natuur spelenderwijs kan leren kennen. Er staan geen opgestelde speeltuigen... Je moet die zelf nog bij elkaar verzinnen! Uiteraard met het nodige respect voor de planten, de dieren en de mensen. 

  • Totempaal: sjor een totempaal met een dikkere boomstam en enkele dode takken.
  • Fierljeppen: zoek een lange, stevige stok en een beekje. Neem een stevige aanloop en spring zo ver je kan!
  • Takkenmikado: Verzamel een 50-tal dode takken, van ongeveer 60 cm. Hou de bundel takken verticaal in je armen en laat ze kriskras door elkaar vallen. Mikado voor gevorderden!

Run Forest run

Nog wat energie over in de benen? Start je dag met een dauwloopje of eindig de dag met een laatste sprint, langs één van de twee natuurlooproutes door het bos. Naast de vele kilometers wandel- en fietspaden werden nu ook voor lopers twee circuits uitgestippeld!

Deze kuitenbijters starten ter hoogte van parking Boswachtershuisje (Fazantendreef 2, Kluisbergen). De blauwe basislus bedraagt 3,8 km. De meer geoefende loper kan er een rode lus bijdoen zodat er uiteindelijk 5,9 kilometer op de teller staat, weliswaar met de nodige hoogtemeters.

Zelf op herfstwandel in het Kluisbos? 

Wandelroute: Wij wandelden de bewegwijzerde Kluisbosroute. Een aaneenschakeling van kleine bospaadjes, zo'n 9,5 km door het glooiende landschap. 

De Pedaalroute uit de Koplopen gids knoopt de hoogtepunten van het Kluisbos (141m) aan elkaar met andere iconische plekjes uit De Ronde en gezellige tussenstops. Een stevige wandeling van 11,8 km.

Eten: We schoven aan tafel in restaurant In 't Palet, op de top van de Oude Kwaremont. De ideale 'landingsplek' na een stevige dag in de bossen. Aanrader: een Kwaremontbiertje, het seizoensmenu en een geleend stripboek voor de open haard.

Lees ook: