Roadtrip door de Highlands

Wildkamperen, hiken en packraften op en rond monsterlijke meren, met zicht op dramatische landschappen en een beeldschone Defender 110. Yep, een trip door Schotland smeekt om adjectieven. Want voorbij de platge(t)reden paden van het eiland Skye, lonkt Europa’s laatste wildernis. Schots en schoon. En dat op amper 1,5 uur vliegen vanuit Brussel. Alle hup, ge moest al weg zijn!

VERKEN SCHOTLAND IN 3 HIGHLIGHTS

1. Cruise langs de North Coast 500 in een Defender 110 ⛺⛰🌿

Schotland is koud, nat én hot... Want Rough Guide doopte het zonet tot ‘mooiste land ter wereld’. Wil je de wildernis toch in alle rust beleven? Laat het eiland Skye dan links liggen in de zomermaanden en trek net zoals wij noordwaarts langs de North Coast 500: een route voor landschapslurkers en loners. Want langs de Westkust is niet het toerisme, maar de intimiteit troef. Bye bye, selfiesticks.

De single track roads van de North Coast 500 katapulteren je naar een ander tijdperk. Ze leiden je naar dorpjes als Ceann Loch Biorbhaidh, die meer lettergrepen dan huizen tellen. Hier beukt de zeewind onverbiddelijk en steken - tegen alle verwachtingen in - geen dino’s maar herten, suïcidale schapen en Schotse Highlanders zonder waarschuwing de weg over. Goe zot... Maar een verademing voor wie het graag traag heeft.

In een Defender 110, zit je middenin het landschap en zwoeg je voor elke kilometer. Hobbelend van puur contentement. Als een cowboy, los in het zadel, met één hand op het stuur en de blik op de einder. Al zit wegdromen er niet echt in, in de auto van je dromen. De combinatie van rechts sturen, links rijden, uitwijken en schakelen houdt je 500 mijl lang hyperalert.

Echt rijden dus. Geen roadtrip op automatische piloot, maar een ware expeditie, zonder wegmarkeringen. Toch lijkt het rauwe landschap nog veel te snel aan je voorbij te schieten. Want achter elke bocht schuilt alweer een volgend oogsnoepje. Ook ‘s avonds werpen de adembenemende campspots zich letterlijk onder je wielen. Home is where you park it!

Toch wil je elke keer nog nét even dieper de wildernis in. Om daarna de Defender op te klauteren, de rooftoptent windproof te maken, hout te sprokkelen en voldaan rond het vuur te ploffen met een homp brood en een slok Scotch. Achteraf blijken je kleren het schoonste Schotse souvenir, voor altijd doordrongen van de rook die de midges verjoeg, nét voor ze je levend konden villen. En oja: Defender, baby! <3

Tip: Stop aan local shop en gooi wat extra houtblokken in de kofferbak. Sprokkelhout is vaak doorweekt en op een beachcamp moeilijk te vinden...

2. Hike naar Sandwood Bay 🌊🎒

De scenic 500 heeft een specialleke in petto voor wie daar een flinke wandeling voor over heeft: het mooiste en meest onbereikbare strand van Schotland. Pak licht, neem de kleine offroadweg vlak voor het klifdorpje Sheigra, kampeer op het strandje en vertrek richting Sandwood Bay zodra de mist optrekt. Dat je het startpunt van de hike amper vindt, is een goed teken. Want je duikt er even helemaal off the grid. Je kan het strand alleen te voet bereiken. Als je vroeg genoeg bent kom je er ook in het hoogseizoen niemand tegen. Za-lig.

Het pad versmalt naarmate je het strand nadert en gaat nog even stevig bergop, vooraleer je getrakteerd wordt op een eerste glimp van het streepje paradijs. Een witte strook, die bij vloed 1,5 km lang is en door steile rotswanden aan beide kanten netjes afgeschermd wordt van de rest van de wereld. Ongerepter zie je een strand zelden. Bij helder weer zie je de vuurtoren van Cape Wrath liggen, die op het meest noordwestelijke puntje van Schotland staat. Picknick time!

Do’s & dont’s: Respecteer de natuur én de locals tijdens je trip. Je mag er bijna overal wildkamperen. In de nationale parken heb je een vergunning nodig. Vraag altijd even toestemming aan de eigenaar als je privéterrein betreedt, maak niet te veel lawaai en stook alleen een vuurtje in een goed afgebakende vuurplaats. Check de Scottish Outdoor Acces Code en de etiquette rond wildkamperen even voor je vertrekt.

3. Packraft op Loch Ietsiepietsie 🌊🛶🌳

Welke route je ook neemt, onderweg kom je gegarandeerd heel wat waterwegen en bergmeren tegen. Zet je auto tijdens je roadtrip nu en dan eens aan de kant en kies het ruime sop of een klein meertje. Een packraft weegt niet meer dan 2 kilo, is supercompact en past net in een dagrugzak, samen je peddel en wat proviand. De ideale compagnon voor een dagtrip of korte hike mét natte voeten! Na een hike van enkele kilometers door weer, wind en woud, wijst een regionale kaart je vast de weg naar een riviertje of een meer dat op de kaart amper een druppel groot is. Een verwilderde speeltuin voor avonturiers! Niets geeft meer voldoening dan die eerste meters in je strak opgeblazen packraft.

Tip: Stop de packraft veilig in je handbagage, net zoals je andere waardevolle spullen. De reddingsvest en peddel moet je inchecken in je grote trolley of tas.

Lees ook: