Water- & wandelwalhalla

Of ik al van het Wandelwalhalla had gehoord? Beter bekend als de Ronderegio of de Vlaamse Ardennen? You kiddin', right? :-) Ik ben er geboren en getogen en versleet mijn broek op de bos- en schoolbanken van Ronse, Oudenaarde, Wortegem-Petegem en alles daar zowat tussenin. Meer dan vijftien jaar speelde de streek de hoofdrol in al mijn avonturen, van ingebeelde cowboytoeren tot het zoenen van mijn allereerste lief.

Zelfs vandaag weet de streek mij nog te verrassen. Want ook in de eeuwenoude bronbossen staat de tijd niet stil. Het Seven Summits avonturenpark aan de Donkvijver stond al lang op de to do list. Klaar voor een weekendtripje down memory lane!

Seven Summits overwinnen


Vroeger kende ik alle plekjes rond het Donkmeer op m’n duimpje. Mijn speelterrein reikte toen nog zover als m'n BMXbenen het aankonden en we doken er op hete dagen ondanks alle waarschuwingen stiekem toch het water in. De tijd doden, sproeten tellen en steentjes werpen op een steenworp van huis. Er viel helemaal niets te beleven en dat betekende in die dagen nog alles.

Ik was dan ook behoorlijk onder de indruk, toen ik The Outsiders binnenstapte, het avonturenpark aan de rand van het meer, dat zich er de voorbije tien jaar ontpopte tot absolute place to be. Een fata morgana op zomerdagen, vlak naast de stadskern van Oudenaarde.

Met de 7 uitdagende activiteiten van de Seven Summits overwin, vervloek of koester je alle natuurelementen. Voor elk wat wilds:

  • Big foot's blotevoetenpad - Hallo, fijne motoriek, een leuk opwarmertje voor wat nog moet komen...
  • Het moerasparcours Pantanal - Ontleende zijn naam niet voor niets aan het uitgestrekte draslandgebied in Brazilië. Wiggle wiggle!
  • Speleoparcours Voronja - Zoektochtje in een duistere speleobox, anyone?
  • Death-ride - Klim naar boven op de 9 meter hoge klimtoren langs een smalle touwladder... Daarna kan je alleen nog springen en kicken!
  • Kajaktocht Zambesi - Zwemvestje aan, toertje rond het meer en uitbollen maar.
  • Klimtoren The Blue Diamond - een hallucinante touwenpiste van 16 m hoog die uit 3 verschillende levels bestaat. Slik.
  • Laser Battle - Milieuvriendelijker dan paintballgevechten, maar minstens even spannend. Saboteren, infiltreren, you name it, they game it!


Met maar liefst 25 graden in het vooruitzicht, pikten wij er de kajaktocht, het blotenvoetenpad en moerasparcours uit. Oudenaarde ligt midden in de Scheldevallei en wordt omringd door meersen en laaggelegen weilanden. Dat natuurlijk overstromingsgebied zorgt voor een rijk begroeide natuurzone... en een groener dan groen moeras. Magisch!

We kozen met volle moed voor de moeilijkste, rode piste. We klauterden over boomstammen, gleden net-niet onderuit op glibberige paaltjes, boomstammen en plankjes, kantelbruggen, wiebelden net-niet elegant over losgeslagen drijvende tonnen en zwierden 45 minuten lang van het ene obstakel naar het andere. Die Viking Runervaring kwam nog goed van pas... Al is een misstapje snel gezet!

Dat stille waters ook verraderlijk diepe gronden hebben, ondervonden snel aan den lijve. Het water onder het parcours varieert en cours de parcours van enkel- tot naveldiep. De groene waas over het moerasland zorgde voor een stevig verrassingseffect. Nat pak: check. Lachkramp: double check.
Liefhebbers van mindfulness, moddermaskers, teamspelen of obstacle runs komen hier dus zeker aan hun trekken. Verstand op nul en sjeezen maar!


Nog wat energie over? Je kan er ook een SUPboard of grappige pedalo huren. Voor wie het nog iets avontuurlijker mag, zijn er ook gratis wakeboard-, kneeboard- en waterski-initiaties in het weekend. Waterwalhalla!

In groep? Je kan er ook met een groep vrienden of collega's terecht voor een teambuilding of vrijgezellenfeest en een groot deel van de activiteiten is ook toegankelijk gemaakt voor mensen met een beperking. Wie wil kan er ook overnachten in het moerashuis of één van de thuisbuizen.

Meer info over The Outsider's fun & formules, hierzo!


Batterijen opladen in Zegelsem


Na een welverdiend streekbiertje met stoverij - of was het andersom - op de markt van Oudenaarde, reden we langs Kerselare, het lokale Lourders, naar galante gastheer Dries in Zegelsem. We overnachtten in B&B Caes Daele, een gerestaureerde hoeve op een heuveltop, met slechts twee kamers, een sauna en verwarmd buitenzwembad. Een ideaal terugtrekplekje na een dagje avonturieren. Night swimming galore!

Graag traag in natuurgebied 't Burreken


Na een uitgebreid streekontbijt - de combi verse aardbeien, rozijnenbrood en de abdijkaas van Ename is ook al zo'n topper! - trokken we de wandelschoenen aan. We smokkelden wat proviand mee voor de lunch en slenterden naar het beginpunt van de gloednieuwe 'Bronnen van 't Burreken' wandelroute, op slechts 100m van de B&B. Een kleine 15km, 28 graden, met z'n twee, de cijfers hadden we alvast mee.

De route bracht ons over veelal onverharde wegen langs het Knuffelbos, veldkappellekes, vuursalamanders, lammetjes, dorpjes als Schorrise, Maarke-Kerkem en puffende coureurs.

De lucht boven het asfalt zinderde. Onderweg klopten we tot drie keer aan om onze drinkfles bij te vullen. De locals bleken gelukkig nóg warmer dan het weer!

We eindigden de trip met een stracciatellaijsje van Miss Vanilla en een welverdiende duik in Dries' zwembad. De conclusie, aan de meet? Intussen woon ik al tien jaar in Gent, maar ik keer nog regelmatig tevreden terug naar het thuisfront. Of het nu met de motor, auto, fiets of trein is, zodra ik over de eerste glooiingen rijd, val ik als vanzelf stil. Dat effect is er vandaag méér dan ooit.

Zelf op stap in 't Burreken?


Route: Wij wandelden de Bronnen van 't Burreken route en knoopten volgende punten aan elkaar: KP 3-4-21-16-24-23-22-14-15-7-8. Download de wandellus op Wandelwalhalla.

Snelle tussenstops: dorpscafé Moeder Stiene in Schorisse en Huis van Parma op de markt van Oudenaarde

Logeren: B&B Caes Daele. We logeerden bij gastheer Dries van B&B Caes Daele. Een gerestaureerde hoeve met twee kamers, uitgebreid ontbijt, sauna en verwarmd buitenzwembad. Za-lig na een dagje stappen.