Water- & wandelwalhalla

 ben geboren en getogen in de Vlaamse Ardennen. Ronse, Oudenaarde, de Zwalmstreek… kende ik vroeger op m’n duimpje. Intussen woon ik al tien jaar in Gent, maar ik keer nog regelmatig terug naar het thuisfront. Als ik over de eerste glooiingen rijd, val ik vanzelf stil.

Toch heeft de streek zelfs voor mij nog heel wat geheimen en nieuwigheden in petto. Ik kijk ernaar uit om die samen met jullie actief te verkennen! Het Seven Summits park in Oudenaarde en de Grensgevallenroutes staan bovenaan mijn wishlist. Back to the roots!

Dagtrip down Memory Lane


Vroeger kende ik plekjes als Wortegem-Petegem, Oudenaarde, Ronse, het Kluisbos, de Zwalmstreek… op m’n duimpje. Intussen woon ik al tien jaar in Gent, maar ik keer nog regelmatig terug naar het thuisfront. Als ik over de eerste glooiingen rijd, val ik als vanzelf stil. Voor deze trip keerde ik met nostalgische bril terug naar het decor van mijn jeugd. Mijn speelterrein reikte zover als m'n benen het aankonden.

De stilte en heuvels die ik nu vaker opnieuw opzoek, vervloekte ik als kind wel eens luidop, wanneer ze weer maar eens te stevig in mijn kuiten beten en op de trappers wogen. 

Ik was dan ook zwaar onder de indruk, toen ik The Outsiders binnenstapte, het avonturenpark aan de rand van het meer, dat zich er de voorbije tien jaar ontpopte tot absolute place to be. Een fata morgana op zomerdagen, vlak naast de stadskern van Oudenaarde. 

  1. Big foot's blotevoetenpad - een leuk opwarmertje
  2. Het moerasparcours Pantanal - ontleende zijn naam niet voor niets aan het uitgestrekte draslandgebied in Brazilië. Wiggle wiggle!
  3. Speleoparcours Voronja
  4. Death-ride - 
  5. Kajaktocht Zambesi - 
  6. Klimtoren The Blue Diamond - een hallucinante touwenpiste van 16 m hoog die uit 3 verschillende levels bestaat. Slik.
  7. Laser Battle - milieuvriendelijker dan paintballgevechten, maar minstens even spannend. Saboteren, infiltreren, you name it, they game it!

Met een zalige 25 graden in het vooruitzicht, pikten wij er de kajaktocht, het blotenvoetenpad en moerasparcours uit. Oudenaarde ligt midden in de Scheldevallei en wordt omringd door meersen en laaggelegen weilanden. Dat natuurlijk overstromingsgebied zorgt voor een prachtige natuurzone... en eeuwig, groener dan groen moeraspad. Magisch!

We gingen voluit voor de moeilijkste, rode piste, klauterden over boomstammen, gleden net-niet onderuit op glibberige paaltjes, boomstammen en plankjes, wiebelden net-niet elegant over drijvende tonnen en zwierden van het ene obstakel naar het andere.  Dat stille waters ook verraderlijk diepe gronden hebben, ondervonden we al snel aan den lijve. Een misstapje is snel gezet en het water onder het parcours varieert van enkel- tot naveldiep. Nat pak: check. Lachkramp: double check. De groene waas over het moerasland zorgden voor een hilarisch verrassingseffect.

Liefhebbers van mindfulness, moddermaskers, teamspelen of obstacle runs komen hier dus zeker aan hun trekken! Voor elk wat wilds. Verstand op nul en sjeezen maar! 

Wij hielden er alvast een nat pak, bulderlach en portie blauwe plekken aan over. Verstand op nul en sjeezen maar! Mindfulness voor gevorderden.


Nog wat energie over? Je kan er ook een SUPboard of grappige pedalo huren. Voor wie het nog iets avontuurlijker mag, zijn er ook gratis wakeboard-kneeboard- en waterskië-initiaties in het weekend. Waterwalhalla!

In groep? Je kan er ook met een groep vrienden of collega's terecht voor een teambuilding of vrijgezellenfeest, kan overnachten en een groot deel van de activiteiten is ook toegankelijk gemaakt voor mensen met een beperking. Wie wil kan er ook overnachten in het moerashuis of één van de thuisbuizen.

Meer info over The Outsider's fun & formules!

De batterijen opladen in B&B Caes Daele

Wandelen in natuurgebied het Burreken

"O, mijn schoon land, met uw wijde horizonten; land van heuvels en dalen, waar ge tien, twaalf dorpen in één dag te voet kunt bezoeken, van het ene naar het andere gaan langs veldwegeltjes die klimmen en dalen; waar ge vanop een hoogte wel twintig dorpen ziet liggen, met hun kerktorens en huizen en hofsteden en boomgaarde​n. O, mijn schoon land met uw wijde en brede vergezichten, ... machtig veel groen, bossen, lange bomenrijen die men op de hoogten van verre ziet staan ...​" - Omer Wattez doopte de streek tot Vlaamse Ardennen in de jaren '20

We eindigden de trip met een stracciatellaijsje van Miss Vanilla en een welverdiende duik in Dries' zwembad. De conclusie, aan de meet? Intussen woon ik al tien jaar in Gent, maar ik keer nog regelmatig tevreden terug naar het thuisfront. Of het nu met de motor, auto, fiets of trein is, zodra ik over de eerste glooiingen rijd, val ik als vanzelf stil. Dat effect is er vandaag méér dan ooit.

Zelf op stap in 't Burreken? 


Wij  Raspaillebos: KP 29-30-619-32-33-29 

Eten en drinken: Huis van Parma op de markt van Oudenaarde

We logeerden bij gastheer Dries van B&B Caes Daele. Een gerestaureerde hoeve met twee kamers, uitgebreid ontbijt, sauna en verwarmd buitenzwembad. Za-lig na een dagje stappen.