A Vøyage: Roadtripje Rockies

Onze motoren vliegen ons achterna vanuit Seoul richting Vancouver, na het eerste deel van onze rit rond de wereld. Het ‘unboxen’ blijkt een niet te onderschatten administratief en praktisch karwei... maar is bovenal een fijn terugzien. That Christmas feeling!

Klaar voor een 10.000tal km in Canada en de VS. Maar eerst: timmeren, sleutelen, nieuwe banden en een groot onderhoud.

Eenmaal in Canada mogen we de kist met onze motoren als 'import' clearen bij de douane. Wij doen dat liever zelf, maar dat kan ook via een shipping agent ter plaatse. Daarna wandel je een paar keer van 't kastje naar de muur, tot je een OK for clearance krijgt, en kan je jouw pakket ophalen in het magazijn.

Gelukkig werd er ons een hamer en beiteltje uitgeleend... Want uitpakken en wegsjeezen doe je gewoon ter plaatse.

Acclimatiseren

Bergen, wouden, oceaan... Vancouver is bijzonder lief voor onze jetlag. We schakelen opnieuw over naar een totaal andere tijdzone, mentaliteit en cultuur. Meestzeggende quote van de dag: "So sorry to disturb you, but you've dropped 5 dollar!"

Terwijl we onze motoren nog even moeten missen, verkennen de stad en haar eilandjes op een Canadese tweewieler. Aka vergeefs zoeken naar het knipperlicht, de achteruitkijkspiegel en die vijfde versnelling...

De havenstad ademt rust uit, met een bescheiden skyline en een fantastisch zicht op de stadsparken, boulevards, meren en stranden. Granville Island is klein schiereiland ten zuiden van downtown Vancouver. Makkelijk bereikbaar met een van de stadsfietsen, of via de watertaxi.

We slenterden er langs de microbrouwerijtjes en de publieke versmarkt met lokale producten, tientallen eetkraampjes en schoven er mee aan tafel met de locals, met zicht op de skyline van de stad. Food fest!

Elke wijk heeft zo z'n eigen kantjes en karakter. Ook de frisse lucht is een verademing na de drukkende hitte van Seoul.In Davie Village wordt de liefde in alle kleuren en vormen gevierd.

Een scherp maar kleurrijk contrast met de taboesfeer en geslotenheid die ik de voorbije weken ervaarde in het oosten. Over and out.

Walnut Wood Grove

Of we al plannen hadden vanavond, vroeg KTM dealer/dirt & snowbiker Jon toen we de motoren net voor sluitingstijd binnenbrachten voor een vers paar banden en groot onderhoud. Douchen, eten uitrusten klonk hem iets te weinig avontuurlijk, voor een eerste week op zijn terrein.

En dus liepen we voor we het goed en wel beseften een liquor shop binnen voor wat lokaal goeds en lieten we niet veel later een boot te water. Voor 60 km woud- en waterverkenning in opperbest gezelschap.

Natuurpracht

Het hoogtepunt van onze lange lus door Canada, is zonder twijfel Banff en Jasper National Park. Met het tentje en de slaapzak achterop de motor, rijden we door zolang we er zin in hebben. We slaan ons kamp op langs een riviertje of in een bos. We reizen licht, leven intussen 70 dagen recht uit onze kofferbakken en dragen al even lang hetzelfde handvol kleren.

Geen planning, want die wijzigt toch voortdurend. Geen klok, want die krijgen we niet snel genoeg verzet. We luisteren naar ons lichaam en reizen met de zon op kop. We volgen ons buikgevoel en leven per dag, soms per uur. Onze motoren ronken goedkeurend.

Canadian Blues

Kortweg: de Canadese natuur is overweldigend mooi, de wegen zijn er in perfecte staat. We rijden honderden kilometers langs bergwegels, woud, blauwe meren en zwarte beren. We doorkruisen de Rocky Mountains, via de Icefield parkway en de Columbia Icefields richting Whistler.

Off the grid. De route - zo’n 235 km - van Lake Louise naar Jasper is een van de mooiste ter wereld, zo vindt ook National Geographic, die ze onder 'Drives of a Lifetime' categoriseerde.

Airplane Mode

Na 2000 kilometer rondtoeren, rijden we richting Washington, into the US of A. Na anderhalve week genieten van wat misschien wel de allermooiste natuur van deze trip zal blijken. Maar niet vooraleer we afscheid nemen in stijl. We maken een laatste tussenstop in Whistler, worden even copiloot en beleven een extra vluchtig avontuurtje met een watervliegtuig: een van de iconen van dit waterminnend land.

Position switch: copiloot! 45 minuten lang in vogelvlucht genieten van blauwe meren en gletsjers. We vlogen over de bergketens rond Whistler, met een handvol blauwe meren, drie uitgestrekte gletsjers en een ondergesneeuwde vulkaan als hoogtepunt. Ook hier is de opwarming van de aarde pijnlijk zichtbaar. Amor mundi, mannekes.

Into the US of A

De grensovergang naar Amerika gaat vlot, en is meteen ook de laatste over land met onze motoren. We worden al een tikkel nostalgisch om dat eindeloze grenshangen in Rusland. Nu zijn we klaar voor de laatste etappe van deze trip: de trans-Amerikaanse doorsteek van de westkust naar New York...

Lees ook: