Kustwachten in Oostende

Indian summer of herfst, het blijkt altijd waar: in Oostende ís het licht anders. Van de sterkte van de zon tot het appelblauwzeegroen van de Noordzee. Het is dat legendarische licht waar vissers en schilders als Ensor en Spilliaert zo lyrisch over werden. 

Zelfs een trouwe terugkeerder als ik, ontdek nog elke keer een andere kant van de 'Stad aan Zee'. Er is altijd wel een gaatje voor een dag (of twee) Oostende - en een vers gepeld bakje garnalen van de Vistrap.

De streken van de meester

Vele schrijvers en artistiekelingen kwamen langs in Oostende en bleven er langer dan gepland hangen - van Karl Marx tot Victor Hugo en Hugo Claus. Slechts weinigen leenden ons zo’n authentiek paar ogen op de stad als James Ensor. Oostende en de meester worden dan ook vaak in een adem vernoemd. 

Wie zijn werken wil zien, kon al langer terecht in de Ensorvleugel in Mu.Zee. Vandaag is zijn werk- en woonplek ook eindelijk weer opengesteld voor het publiek. In het gerestaureerde Ensorhuis dwaalt zijn creatieve ziel nog rond, tussen de meubelstukken en het extravagante behangpapier. Je leert er de grootmeester van binnenuit kennen. Het museum gooit een ander, zachter licht op zijn bewogen leven, zijn stad en de adel en andere beau monde die er ooit mondain kwamen kuren.

Mijn favoriet van zijn vaste stek in de stad, op de hoek van de Vlaanderenstraat en de Iseghemlaan? Het souvenierwinkeltje van zijn tante zaliger op het gelijkvloers: een curiositeitenkabinet met exotische maskers, Chinese souvenirs, zeemeerminnen op sterk water, zeeschildpadskeletten en de gekste schelpen. Eén van de inspiratiebronnen voor zijn carnavaleske schilderijen. En opvallende maskers... die blijken van alle tijden. 

Een stukje karton of een doek van 25m2? Met olieverf of de achterkant van een breinaald? In LA of in de Scheldestraat? Kon ie. Naast de schitterende zeezichten doodskoppen en maskers werden zijn onmiskenbare signatuur. Een aanrader, met vast tijdslot en customised snotvod.

Wie nog wat langer in de sfeer wil blijven, neemt die ervaring mee naar buiten met de nieuwe Ensorwandeling via de app.

Oh, Oosteroever

Tijd voor een aanblik op zee en wat extra verse lucht in de longen? Terugtrektip 🤫 Als je op het overzetje van het Visserspleintje - vlakbij de vistrap, waar de vissers 's ochtends verse garnalen, tong of haring binnenloodsen - naar het Schippersplein springt, strand je op Oosteroever. Duinen, rust en wel 150m afstand op het strand... vlakbij historische bakens als de vurige grote Nel en Fort Napoleon. 

De vijf minuutjes op de gratis overzetboot voelen als vakantie. En die kleine oversteekt maakt een wereld van verschil. De meeste toeristen blijven in Oostende zelf, waar de bars, restaurants, winkels en strandcabines zijn. Hier is het ontzettend rustig. Het lijkt wel een van de weinige stukjes ongerepte Belgische kust. 

Geen muur van appartementsblokken, geen toeristen, zelfs geen bankje waarop locals richting zee zitten te staren. Het strand is quasi leeg en we wandelen door het golvend duinenlandschap, tussen het helmgras, over kronkelende paadjes. Ruwe natuurpracht, zo dicht bij de stad. Wie wil kan doorstappen tot in Bredene en er de kusttram terugnemen tot in Oostende. 

We wandelen langs de vuurtoren van de haven, die in de volksmond “Lange Nelle” wordt genoemd en doen van digitale detox tussen de dikke muren van Fort Napoleon. Al krijg je nog genoeg prikkels binnen met het nieuw verhalenparcours en de Vlaamse filmexpo ‘Het Wonder is Geschied’. Vanaf eind oktober kruip je er in een andere teletijdsmachine, met de allereerste TikTak-expo ooit.

Vanop het dak van Fort Napoleon kijk je uit over de zee en de duinen. Belegeringen en straffe verhalen, van de tijd van Caesar tot Napoleon. Hier gooit de Oostendse geschiedenis zich voor je blote voeten. Geen gsmbereik en het betere frigoboxgevoel, met muren van wel 3 meter dik. Stiltegebied: check.

Italiaanse charme

Als je tijd hebt om uitgebreid te dineren, moet je in Ristorante Marina zijn: een lokale klassieker die vorig jaar de oversteek waagde naar dit nieuwe stadsdeel. 

We krijgen er een heerlijk Italiaans vijfgangenmenu voorgeschoteld, met zicht op de jonge keukenploeg in de open keuken, en kunnen amper weerstaan aan de antipasti, primi, secondi en dolci. Want gastheer Domenico blijkt een rasechte charmeur. En Marina zou Marina niet zijn, als hij niet dansend op de tonen van het welbekende nummer een reeks zalige sabayons zou op kloppen. Een icoon, zoveel is zeker.

Bubble ride

De volgende dag willen we nog een stukje van de nieuwe werken van The Crystal Ship meepikken. Van Roa tot STROOK, home is where the art is. Dit jaar spoelde een derde golf aan artiesten aan in de Koningin der Badsteden. Twaalf nieuwe werken meren aan naast de zestig bestaande creaties. Huizenhoge verwachtingen, check. Goed voor een vijfde editie, and it never gets old ❤️

De tandem blijkt het ideale transportmiddel om de uithoeken van de havenstad mee op te zoeken. Van de oostoever, dwars door het centrum tot aan het cursaal. De kunstinterventies laten je schipperen tussen de verschillende Oostendse wijken. 

In de wereld van tandemrijders heet de achterste rijder de stoker en de voorste toepasselijk genoeg de stuurman/vrouw. Dat staat dan voornamelijk voor aandoenlijk gestuntel, nerveuze lachbuien en een beetje zwabberen. Want waar de achterrijder moet ondergaan en vertrouwen, neemt de voorrijder de touwtjes in handen. En die volle overgave blijkt niet voor iedereen weggelegd. Guilty as charged! 

We stoppen voor een snelle lunch in Passe Vitte. Van quiche of bionade tot verse salade: alles op de kaart is er gezond, vers en huisgemaakt. Het ideale krachtvoer voor een tweede tandemronde en een avondwandel langs het strand.

Overnachten doen we in Hamptons chic-stijl in Hotel Cocoon, op een steenworp van het strand, het Ensorhuis en de overzetboot naar Oosteroever. 

Nostalgie

Kortweg: ik jeunen mien ier. Oostende is geen hapklare of gepolijste stad, maar mixt de aantrekkingskracht van de rauwe charme van een havenstad met een openheid van geest. Vergane glorie en lelijkheid gaan er samen met mondaine chic. Net als de zee heeft de stad iets nu eens iets woests en onstuimigs, om dan weer rustgevend en zalvend te zijn. 

Extra tips, ter uitsmijter:

  • Strekdam: zowel de westelijke strekdam als deze op oosteroever zijn de ideale plek om uit te waaien, met rondom je de zee.
  • Fijne lunchadresjes: Passe Vite, Belle de Jour, Cultuurcafé De Grote Post (aanrader bij mooi weer: Panorama-bar)
  • Koffie-hotspots: Kaffiebar De Familie Jansen, Du Parc, Patisserie Caruso, Oode

De zji trekt weg maar komt altijd were.
De zji maakt een hoopke van de zandkastelen 🎶

Lees ook: