Japan
Leesduur: 4 min
Eind oktober krijgen mijn avonturen een tweede leven, op papier! Off-Grid Adventures werd een bundeling van twintig plekken en ontmoetingen die een blijvende indruk op me maakten. Het boek verschijnt in het Nederlands, en in Engels in de EU, UK, US en Azië.
Ik neem je mee, nu eens te voet of te paard, dan weer op de motor of in de buik van een schip, via een broodkruimelpad van Canada tot Antarctica, van Rwanda en Japan tot Kyrgyzstan. Een uitnodiging tot verwondering en verandering, in tekst en beeld. ❤️
Bestel jouw exemplaar nu al. 👋📬
Japan
Leesduur: 4 min
富士山, Fuji, Fuji-san... 🇯🇵🗻☀️ Japans 3776 meter hoge slapende vulkaan is een niet te missen topper. Voor reizigers, maar vooral ook voor de Japanners zelf. Want Mount Fuji is niet alleen hun nationaal symbool en meest bekende emoticon, maar ook één van hun drie heilige bergen.
Sinds 2013 piekt hij zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO... De ideale adempauze als je graag even ontsnapt aan het overprikkelende Tokyo, dat slechts 100 km verderop brult, bruist en barst van het leven. The mountain is calling!
VOORBEREIDE VROUW = 👯 WAARD
Wanneer klim je best?
Het klimseizoen start begin juli en eindigt eind augustus, begin september. Van oktober tot en met mei wordt het sterk afgeraden, omwille van sneeuwstormen, tyfoons en de onverbiddelijke kou. Afhankelijk van het weer wordt het a walk in the park of een enkel tripje naar een godverlaten hellegat (Google de ‘How I almost died climbing Mt. Fuji’s er maar eens op na ;-))
Haal de planseut in je naar boven en wees dus lekker op alles voorbereid, zelfs al vertrek je bij helblauwe hemel. Het weer slaat er ook in de zomermaanden in geen tijd om. Wij klommen tijdens de eerste week van het nieuwe klimseizoen en werden verrast door regen, mist en een stevige tyfoon van formaat... Prep yourself! Don’t mess with the mountain! :-)
Welke route?
De meeste klimmers starten vanaf het 5de station (2300m), waar je kan kiezen uit vier verschillende routes naar de top. Vanaf hier begint de echte klim en zijn de paden niet meer verhard - al is de weg boven écht erg goed onderhouden. Wij kozen voor de Yoshida route, de handigste, maar op topdagen ook de drukste. Kies voor een alternatieve flank als je minder platgetreden paden wilt.
Welk materiaal moet je zéker meenemen?
Als je net zoals wij met de rugzak en het openbaar vervoer door Japan trekt, wik en weeg je elke extra kilo. Aangezien het tijdens het klimseizoen tropisch heet is in de rest van Japan, kies je dus best voor laagjes en lichte trekkersschoenen, om je rugzak niet nodeloos te overladen - je wil ook extra ruimte voor wat matcha mochiballen en andere zotte Japanse souvenirs, believe me! Laat je grote rugzak achter in je hostel en neem alleen wat écht moet mee naar boven.
Ben je last-minute toch iets vergeten?
Huur je materiaal dan schuin links rechtover het station van Kawaguchiko: beter prijzig dan ijzig!
Sonderling tripte door Japan in 21 dagen, met de rugzak en de Japan Railpass.
Route: Tokyo - Nikko - Mount Fuji - Kyoto - Naoshima/Teshima - Hiroshima - Tokyo
Handige apps: maps.me voor downloadbare kaarten (Google Maps werkt niet offline in Japan), Navitime for Japan Travel voor JR tips en treinschema’s.
Ook Japanplannen? Meer reistips en/of materiaaltricks nodig? Fire!