Hoe reis je naar de Faeröer?

De Faeröer eilanden liggen in het midden van de Atlantische Oceaan en zijn voorlopig onontgonnen terrein voor toeristen. Er geraken maakt dus meteen al deel uit van het avontuur. Zo zijn er vanuit België geen rechtstreekse vluchten en moet je rekening houden met behoorlijk wat 'wachttijd'. Er zijn verschillende opties die je, afhankelijk van de beschikbare tijd (ter plaatse) en je budget kan afwegen.

En route

Met het vliegtuig - voor de fast laners 

Aanvliegen kan met Atlantic Airways en Scandinavian Airlines, vanuit Kopenhagen (Denemarken), Reykjavik (IJsland), Edinburgh (Schotland) en Bergen (Noorwegen). Nog voor je voet aan wal zet op de Faeröer eilanden krijg je een spectaculair zicht over de eilanden. Vooral de aanvliegroute over Mykines zet je verwachtingen meteen torenhoog, met de ruige pracht van de Sørvágsfjørður fjord. 

Deze vluchten duren slechts één à twee uur. Hou wel rekening met een vijftal uren wachttijd voor je overstap. Zo ben je in totaal toch ook snel 10 uur onderweg. Een combinatietripje met één van bovenstaande citytripsteden is dus een mooi extraatje, als je de tijd hebt.

Met de auto/ferry - voor de slow traveller

Wie de tijd heeft en kosten wil besparen op een huurauto, neemt de Smyril Line's Norröna richting het hoge noorden. Meteen de enige ferry die, via de spectaculaire Faeröer, van Hirtshals in Noord-Denemarken naar Seyðisfjörður vaart in Oost-IJsland. 

Afhankelijk van het seizoen vaart de ferry één of twee keer per week uit. Hij trakteert je op een scenische trip van 36 uur op de Noord-Atlantische oceaan die je helemaal in de juiste mood schommelt om aan je trip te beginnen. Zicht op zee, een versgetapt Føroya Bjór (een fris, licht biertje), een eigen kajuitje en een dik boek op schoot op het bovendek. Slow travel op z'n best.

We're on a boat

De ferry brengt je naar Tórshavn, de hoofdstad van de Faroe Islands, genaamd naar de Noorse God Thor. Een zalige binnenkomer met zicht op de kleurrijke stad en de eerste groene fjorden. De Norröna zelf is een mix van vrachtschip, passagiersferry en cruiseboot. Nope, het is geen hyperluxueuze bedoening, maar alle nodige faciliteiten zijn voorzien. De kajuitjes zijn klein maar comfortabel en hebben een eigen badkamer. Er is een bar, (duur) restaurant, kleine souvenirshop, fitness center, 'zwembad' - en zelfs een minicinema of hot tub op dek aan boord. 

Hou rekening met de kans op zeeziekte. Op de open oceaan rond de Shetland eilanden kan het er al eens stevig aan toe gaan. Je dobbert natuurlijk midden op de Noord-Atlantische Oceaan. Geen paniek, de boot is groot en heeft goede stabilisatoren. We survived. Touristillekes for the win!

Aan boord is alles schaars en dus behoorlijk prijzig. Doe wat inkopen in het kleine Deense havenstadje Hirsthals voor je vertrekt. Dat bespaart je een kleine kater. Vooral vlees en alcohol zijn duur.

No WiFi zone. Aan boord is er geen internet. 't Is te zeggen: je kan een kaartje met wificode kopen waarmee je 1 tot 24u verbinding krijgt, maar die is zo duur én slecht dat je er alleen maar onverzonden berichten en frustratie aan overhoudt. Even heerlijk digitaal detoxen voor de roamingtarieven straks onverbiddelijk de pan uit swingen.

Reistijd is relatief. Een rit van Hirtshals neemt ongeveer 12uur (met tussenstops) in beslag, vanuit Brussel. Wij trokken een week extra uit en maakten er een roadtrip van met tussenstops in Bremen en Aarhus. Drie vliegen, één klap!

Klaar voor vertrek? Zoek een dik boek uit en download deze soothing ocean sounds voor onderweg.

Lees ook: