Nieuwe generatie avonturiers

Meer dan ooit kunnen we avonturiers gebruiken


Al tien jaar lang speurt de Vlaamse Lien De Ruyck de wereld af op zoek naar mooie verhalen, interessante ontmoetingen en avontuurlijke plekken. Haar twintig verrassendste reisverhalen bundelt ze nu in het prachtige boek Off-Grid Adventures.


D
at Lien De Ruyck een avonturier pur sang is, blijkt wel uit haar keuze van locatie en tijdstip voor ons interview: het centrum van Gent op een bloedhete maandagochtend tijdens de Gentse Feesten, een van de grootste volksfestiviteiten in Europa. Het is voorzichtig laveren tussen feestgangers die naar huis strompelen, maar uiteindelijk treffen Lien en ik elkaar op een vrij rustige en idyllische plek in de binnenstad. Het gesprek gaat al snel over belangrijke zaken als reizen, verantwoord reizen en solo reizen als vrouw. En over Liens volgende avontuur: een motortocht van zo’n drie weken naar de Noordkaap.
Een ontspannen uitje noemt ze het, een portie natuur, wat wildkamperen, zonder plan. De term ontkoppelen valt, maar ontkoppelen van wat? Van de tijd, zo blijkt, van de deadlines en vooral van de telefoon. ‘Af en toe moet ik even helemaal loskomen van al die verplichtingen. Dat hoeft niet altijd met een groots avontuur in een ver land, maar kan ook gewoon hier in België of in Nederland. Afgelopen weekend zat ik nog op een zeilschip op de Waddenzee, voor een nachtvaart. Daar kan ik even enthousiast van worden als van een trip naar Canada bijvoorbeeld. De verwondering raak ik niet kwijt.’

Laten we het eerst even over Off-Grid Adventures hebben. Dat is niet zomaar een koffietafelboek met mooie plaatjes van exotische plekken.

‘Klopt. Misschien moet ik mezelf eerst even voorstellen. Ik werk al een tiental jaar als freelance creatief strateeg, of verhalenverteller, afhankelijk van wie het vraagt. Ik ben al lang geboeid door de kracht van taal en storytelling. Vanuit die passie ben ik ook lector en onderzoeker aan LUCA School of Arts hier in Gent. Ik leid geen erg conventioneel leven. Mijn werk is een ontdekkingsreis op zich, maar een rode draad is de positieve impact die ik probeer te hebben. En dat hoop ik nu ook met het boek te doen. Off-Grid Adventures is geen reclamecampagne voor de reissector. Ik wil er geen mensen mee overtuigen om naar Antarctica te reizen. Maar ik wil wel het verhaal vertellen van zo’n plek. Een diepere betekenis zoeken. 

Die interessante plekken liggen niet per se aan de andere kant van de wereld. Mijn tripje naar de Waddenzee is een mooi voorbeeld: ik deed een nachtvaart met een groep wetenschappers die over de getijdenwerking vertelden, over hoe er vroeger werd genavigeerd aan de hand van de sterren. Onderweg namen we planktonstalen, waar helaas ook veel microplastics in zaten. Zo leg je makkelijk de link naar plastic soup en de klimaatcrisis. Maar we hadden het evenzeer over het ingenieuze biokompas van reuzeninktvissen en mestkevers. Dat soort verhalen wil ik naar een breder publiek brengen, onder andere via mijn blog en nu dus ook met het boek.’


(...)