Hoe communiceer je op het water?

Na wat oefening kan je niet alleen het water, maar ook de veelbetekenende grimassen en gebaren van je peddelvrienden lezen. En dat is nodig. Want white water staat garant voor luid bulderende beken. Je verstaanbaar maken moet dus vooral non-verbaal. Maak vooraf dus goeie afspraken en zorg ervoor dat je dezelfde (gebaren)taal spreekt op het water. Wildwaterjargon voor dummies!

Wildwaterwoordenschat

  • Eddy Denk niet aan marginale marcellekes, wel aan keerwater. Ofte: De luwte achter een rotsblok, waar je snel even op adem kunt komen. Wanneer snelstromend water tegen een obstakel botst, wordt het uiteengedreven. Hierachter ontstaat, door het wegstromende water, een laagte die het water weer wil opvullen. Achter het rotsblok ontstaat zo vreemd genoeg een zuigeffect naar dat rotsblok toe. Je drijft er dus even 'stroomopwaarts'. 
  • Eddy Line De keerwaterlijn of de lijn waar het rivierwater (dat stroomafwaarts gaat) de keerwater (dat stroomopwaarts gaat) raakt, en waar het water dus turbulenter is.
  • Traverseren Voor skiërs beter bekend als het zijwaartse manoeuvre op een bergflank, voor wildwatersporters het zijwaarts kruisen van de rivier zonder stroomafwaarts te geraken. 
  • Eskimoteren: Ofte: de eskimorol. Hiervoor heb je harpoen noch pelsen frak nodig, al komt er vaak wel een koude neus bij kijken. Tijdens de eskimorol wordt de gehele kajak om zijn lengte-as gedraaid in een totale beweging van 180 graden. Voor de gevorderde wildwatervaarder kan het een vervelende, vermoeiende of gevaarlijk zwempartij voorkomen. Met een packraft vergt het nog meer techniek én zijn extra knieriemen een noodzakelijk accessoire.
  • De beek De rivier, voor wie zich al eens graag stoerder uitdrukt.
  • W1 tot W6 Wildwatersporters delen de rivieren in verschillende moeilijkheidsniveaus in, met klasse W1 als klein kabbelend beekje. Vanaf klasse 4 is de stroom niet meer overzichtelijk en extreem moeilijk bevaarbaar met verblokking, rotspartijen, watervallen, vervaldrempels en genadeloze stroomversnellingen. 
  • Booty Wie ervaren genoeg is om te kunnen eskimoteren, maar toch omkantelt in de rivier en zwemt... drinkt 's avonds een pintje uit z'n schoen.
  • Stopper Een golf die zo steil omhoog gaat dat hij een schuimkraag of breker heeft. Als je hier niet krachtig genoeg doorheen vaart, blijkt hij z'n naam waardig.
  • Sjeezen Motivational speech voor hubbies, vaak stevig geuit tussen het laatste stressplasje en de eerste peddelslag.

Lees ook: